Sunday, June 13, 2010

MTBE/PP (M) SDN. BHD.



omg, latihan industri.sounds classic gilak hahaha. practical dah nak habis baru nak tegediks-gediks nak belogg..sungguh kampung youu!

Ok tmpt practical i kat gebeng, kuantan, pahang.sangat and sangat and sangat dekat dgn rumah.duit makan,duit minyak memang fully parent bayar.hah! tu la, abah aku yang suruh practical dekat2, kan dah kene tanggung aku ini ;D. MTBE/Polypropylene Malaysia Sdn. Bhd. ni nama company tempat aku practical. meh nak highlight nama company sebab bila sebut nama ni,semua buat muka jakun, tekejut comel, muka kehairanan, tepingga-pingga kan-kan. So, pasni tak payah nak tekejut-kejut.sebab i nak explain pasal company ni. mesti hampa tertanya-tanya company ni company apa, bak kata lain mesti ada yang nak kata tak famous pun company tu kan. famous ke tak famous aku tak tahu la.tapi company ni 100% wholly owned by petronas juga.ingat kalau company petronas mesti la pasal petronas refineries je kan.So, mtbe/pp ni bukan refinery.mmg la tak glamour. mtbe/pp ni adalah petrochemical company.

ok,sambung lagi.company ni sebenarnya ada 2 company yg digabungkan atau dimanagekan dalam satu management. mtbe malaysia produce mtbe, mtbe ni apa? hang cari sendiri la.malas aku nak explain. since nak produce mtbe, dia ade juga produce propylene(by product dia kot). so, sebab tehasilnya propylene diaorg pun bina satu lagi plant bersebelahan mtbe ni.so ada la polypropylene (pp) plant disebelah mtbe and wujudnya syarikat polypropylene malaysia. hah.paham dak? kiranya, propylene dari mtbe ni diaorg supply pergi polypropylene(pp) malaysia untuk di jadikan polypropylene. polypropylene ni ialah ibu segala plastik.kiranya, nak buat plastik kene bubuh PP ni la.ok skrg korang dah tau kan company ni ada 2plant yg iaitu MTBE PLANT and PP PLANT. tapi sebenarnya, company ni ada 1lagi plant,iaitu PDH plant. PDH(Propane Dehydrogenation) plant. since permintaan propylene bertambah, petronas pun bina la plant ni. plant ni menghasilkan propylene juga. ok paham tak? kesimpulan: diaorg ada mtbe plant, pp plant, and pdh plant.

so, aku di attached kan ke pp plant.since, itu adalah polymer plant.so, aku sangat terjakun sekejap.mak aih, manala tau pasal polymer. pp plant ni adalah plant yg paling kecil compare tu mtbe and pdh plant.tapi, i tell you.working at there is good enough.eventhough, its the smallest one.but its hard to handle compare to others plant. sebab apa susah handle? sebab plant ni adalah 3phase plant. ada gas, liquid, solid. kalau mtbe and pdh, diaorg cuma 2phase,liquid and gas ja(kalau aku tak salahla hehe).so, kalau korang nak kerja senang.jangan apply company yg handling solid ok. sangat susah.seriously, comapny ni sgt best. and senior dah bergraduasi, sila la cuba nasib di company ni dan rasanya diaorg ckp gaji fresh graduate dah naik jadi RM4000.banyakkkkkk tu ok. hadoi...sangat banyak nak belog.tapi mood malas cam comel ni dah datang. to be continue :)



p/s: tak ada gambar dalam plant.next week, baru sesi fotografi dalam plant.nanti upload ok.

p/s/s: kalau nak jadi process engineer jangan berangan la nak pakai heels, baju kurung, gincu, bedak 5-6inchi ya.kalau nak pakai semua segala itu, masukla goverment.tapi kan jadi process engineer boleh pakai perfumes.no worries ok hehe :)

30 comments:

Diana Naubi said...

"p/s/s: kalau nak jadi process engineer jangan berangan la nak pakai heels, baju kurung, gincu, bedak 5-6inchi ya.kalau nak pakai semua segala itu, jadila pekerja office or masukla goverment.tapi kan jadi process engineer boleh pakai perfumes.no worries ok hehe :)" - part ini mmg comel. weyyy mcm same nasib if kakak dh kerje kot. but no worries if keluar kite tayang skill make up dgn heels eh. :D

Syuhada Omar said...

huuii makcik, just google up mtbe/pp and surprisingly ur blog just come out as the top result. name blog matang habes, buh name sendiri je..kui3. byk jugak ko mengomel eh..ngeh4

my name is rozana said...

AWAK email sy num hp boley x?sbb sy nk tnya sal LI..shazana10@yahoo.com

kucinghitam said...

cmne nk apply LI kt mtbe..email me plizzz..sirnasrallah@yahoo.com

pingu said...

cmne nk apply li kty mtbe..email kt fieza_green@yahoo.com..thnks..:)

Zaid Ulau said...

Assalamualaikum, nk tnye sket psl MTBE tempat intern ni leh??

arvind balam said...
This comment has been removed by the author.
azzura zura said...

Assalamualaikum,,,nak tanya.macam mana nk apply intern kt sini?ada requirement x?apa2 email sy azzura_phoenix@yahoo.com.tq *urgent*

cik dila.. said...

nak apply kt sini jugak..emel me pliss
dieylaShaza1106@yahoo.com

Izzul Fahmi said...

nak try apply jgk...boleh emailkan email person in charge untuk student LI x kt saya..:)..tq..
izzulfahmiazuddin@yahoo.com

qurratu aini said...

salam..berminat nak apply mtbe jgk..pm pliss..

lavender said...

salam...nk mintak email mtbe bole?...nk buat industrial visit...urgent...

lavender said...

nurul_lavender32@yahoo.com

STEVE AOKI said...

Salam.. Nak tanya sikit pasal intern kat mtbe ni boleh tak? Email saya ya zhafrainilman@gmail.com

STEVE AOKI said...

Salam.. Nak tanya sikit pasal intern kat mtbe ni boleh tak? Email saya ya zhafrainilman@gmail.com

Akmar Tajuddin said...

Salam, sy berminat nak intern dkt sini.boleh email sy x akmartajuddin24@gmail.com

Unknown said...

Assalamualaikum..very good entry..pm me please how to get in there..gebeng ni pon dekat dgn umah sy..maybe kita berjiran jerr;)marlinalaws@gmail.com

Unknown said...

salam..boleh x cerita skit ape kerja yg dikasi kat bdk yg LI kt situ.. tlg emeil kn di fitrirosli5901@gmail.com

Farah Alina said...

Pakai baju kuning tu pegang position engineer ke?

Farah Alina said...

Pakai baju kuning tu pegang position engineer ke?

Nurul Aishah said...

Hai,, saya dapat praktikal kat petronas MTBE ni jugak, bole tak nak tahu. first day intern awak pakai baju ap?? emel : aecah_94@yahoo.com

Nabilah Mashod said...
This comment has been removed by the author.
Nabilah Mashod said...

Hai boleh bgtau mcm mana awak apply sini ?

Kuna Kicap said...

salam.. boleh share tak mcm mane nak apply kat mtbe? email: kunakicap@gmail.com

Unknown said...

salam,bleh share mcm mane nk apply kat mtbe x? bleh email saya, muhdilham188@gmail.com..tq

Unknown said...

Nk tnye..dlu intern dpt sbgai pe?maintanance ke? Sbb sye dpt dkt pdh plant as maintanance department..mohon kongsi pengalaman

Mohd Shaiful Azri Nus said...

salam, mcm mne nak apply intern kat mtbe ni yer? email: mohdshaifulazri91@gmail.com

Nur Hayati Mohamad said...

boleh tolog emilkan x cara untuk apply?
hayati6793@gmail.com

alia zuraimi said...

hi. boleh share cara apply intern dkt mtbe?
aliazircon@yahoo.com . thanks :)

ideal jib said...

sy ceo mtbe... boleh delete gambar ni tak.. hihihih

Post a Comment